top of page
_MG_7227.jpg

About

The Full Story

_MG_6831.jpg

waarom oud damstation?

Ooit al eens een feest georganiseerd in een treinstation? In het gemakkelijk bereikbaar Oud Damstation ten Noorden van bruisend Antwerpen kan het!

 

Dit unieke gerenoveerd pand, met een ruw kantje, in een historisch kader is geschikt voor vele doeleinden. Het kan opgedeeld worden in twee zalen, of kan als één grote feestlocatie gebruikt worden.

De multifunctionele ruimtes zijn ideaal voor alle denkbare scenario’s: sfeervolle recepties, diners, walking dinners, trouwfeesten, verjaardagen, privé events, maar ook corporate, vergaderingen, teambuildings, bedrijfsfeesten of seminaries.

De Main Hall heeft een clubgevoel, wat uniek kan zijn voor elk soort beleving, alsook het gebruik waar het bekend voor staat, een onvergetelijk feest.

Onze Lounge met een plafond gemaakt van planten en sfeerverlichting heeft een warme tropical vibe, ideaal voor de receptie en onthaal, maar deze kan ook apart gehuurd worden.

Met jarenlange ervaring in het organiseren van evenementen in verscheidene sectoren, kunnen we van elk soort evenement een onvergetelijke beleving te maken. We hebben alles achter de hand en een waaier van partners om uw evenement waar te maken.

Het Oud Damstation is daarenboven de perfecte locatie om een geslaagd trouwfeest te houden, als voor je ceremonie, romantisch en exclusief, alsook een perfecte feestlocatie om met alle vrienden en familie een onvergetelijke nacht te beleven. Wij hebben een waaier van professioneel barpersoneel, DJ’s, uitgebreid drankaanbod, catering met de lekkerste hapjes, dinner formules, dessertenbuffets, bruidstaarten, late night snacks. Daarenboven hebben we een hoogkwalitatieve geluid- en lichtinstallatie. Willen jullie graag een aangepast aanbod, luisteren we graag en denken we met jullie mee. Alles wordt tot in de puntjes geregeld!

Lees ook verder voor de unieke geschiedenis van het damstation!

VisIE

We werken op een vrije basis, we hebben alles ter beschikking: personeel, drankformules, catering, DJ's, techniekers, presentatiemateriaal ... maar verplicht niemand tot het gebruik hiervan. Het is uw feest, en dus uw invulling!

Voor zij die zich liever niet bezighouden met de organisatie, bieden wij een volledig pakket aan, waardoor u zich geen zorgen meer hoeft te maken over praktische zaken; alles wordt geregeld.

We hebben meerdere partners die aan de hand van uw verlangen een aangepast voorstel maken, ook hebben we een in-house drankleverancier en kwalitatief vast personeel. 

 

We bieden graag de ruimte voor de ideale situatie en invulling van uw evenement of feest.

_MG_6542.jpg

GESCHIEDENIS

Het stationsgebouw Antwerpen-Dam neemt een belangrijke plaats in in de geschiedenis van de spoorwegen in de stad Antwerpen. Het is een getuige van de eerste lijn Antwerpen-Roosendaal die in 1854 werd geopend.

 

Het is op deze halte dat het huidig stationsgebouw in 1895-1898 werd opgericht dat later de naam Antwerpen-Dam kreeg. In het plannenarchief van de Nationale Maatschappij van de Belgische Spoorwegen (N.M.B.S.) is een tekening bewaard op schaal 1/50 van de voorgevel van het stationsgebouw. De tekening is gedateerd "Bruxelles, 13 fevrier 1888", getekend door "Le Chef de Section" en "Anvers, 3 mars 1888", getekend l' Ingenieur en Chef E. De Rudder. Spoorwegingenieur Edouard De Rudder kan dus worden aanzien als de ingenieur die verantwoordelijk was voor het ontwerp. 

 

Ook de ringspoorweg zou nog voor veel oponthoud van het wegverkeer aan de uitvalswegen zorgen. Daarom werd beslist tot de verhoging van de ringspoorweg tegelijk met de bouw van een nieuwe perronoverkapping (1895-1898) en een monumentaal stationsgebouw (1898-1905) naar ontwerp van Louis Delacenserie (huidig Centraal Station). In 1898 werden ook twee nieuwe reizigersstations Berchem en Borgerhout (huidig Antwerpen-Oost) in gebruik genomen.

De verhoging van de ringspoorweg leidde in 1907 voor het station Antwerpen-Dam, dat gebouwd was aan een gelijkvloers spoor, tot een historische gebeurtenis voor de Belgische spoorwegen. De overweg zou een onderdoorgang krijgen onder de 2,20 meter verhoogde spoorweg. Daartoe diende het stationsgebouw te worden verplaatst. Afbreken en heropbouwen werd evenwel te duur bevonden. Onder leiding van de ingenieurs Albert Morglia en Henry Weiss, respectievelijk directeur en hoofdingenieur van de Entreprise Internationale pour le Rehaussement, l'Abaissement et le Déplacement des Grands Edifices, werd het stationsgebouw met ijzeren luifels incluis verplaatst. Het werd van zijn funderingen losgemaakt, opgevijzeld, op treinsporen gezet en 36 meter vooruitgeschoven.

 

Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002009, Station en spoorwegbrug Antwerpen Dam

SA066074.jpg
Lounge Plafond.jpeg
OWN CODE

creatieve invulling van de ruimtes

PROFESSIONAL

Alles wordt reeds voorzien, van licht -en muziekinstallaties 

tot professioneel personeel

LOCATION

Gemakkelijke bereikbaarheid 

optie tot shuttle services

Coat Check

Vestiaire met bediening

CONTACT US

ADDRESS

27 Damplein

2060 Antwerpen

EMAIL

jana@lagare27.be

TEL

+32 (0) 473 11 87 95

  • Facebook
  • Instagram

Thanks for submitting!

bottom of page